preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko

Teenageri

Postaje tinejdžer…jeste li spremni?

Mnogi roditelji jednostavno nisu spremni na promjene koje donosi odrastanje djece, odnosno period prelaska iz dječje u tinejdžersku dob, koji nastupa između 9. i 12. godine života. Nekada se tinejdžerska dob računala od 13. godine nadalje, ali danas se neka djeca već u dobi od 9 godina počinju zanimati za “odrasla” društvena i emocionalna pitanja i probleme te prolaze kroz velike fizičke i mentalne promjene.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da djeca ulaze u pubertet tri mjeseca ranije svakih 10 godina. Osim toga, produbljuje se i tzv. jaz zrelosti između dječaka i djevojčica jer djevojčice u pubertet ulaze ranije i ranije iz njega izlaze.

Što kažu stručnjaci?

Prva pitanja i problemi koja se nameću djeci, bilo da su potaknuta od vršnjaka ili su im došla “prirodno”, vezana su uz njihovo tijelo, promjene kroz koje prolaze i spolni identitet općenito. Ukoliko imate dobru komunikaciju, vjerojatno će vam dijete doći s nizom pitanja vezanim uz promjene na tijelu, ali i pitanjima vezanim uz seks. Poželjno bi bilo da su roditelji ti koji će djeci dati odgovore kako se ona ne bi educirala putem televizije, Interneta i od strane vršnjaka, jer postoji opasnost od krivog shvaćanja, krivih informacija i zbunjenosti, koji pak mogu dovesti do krivih postupaka i potencijalnih problema. Nije loše naoružati se knjigama, brošurama i drugim materijalima koji se mogu pronaći u liječničkim ordinacijama, obiteljskim centrima, udrugama i specijaliziranim ustanovama.

Najvažnije je umiriti dijete, objasniti mu uzroke promjena, što sve može očekivati i potruditi se da očuva i dalje gradi svoje samopouzdanje.

Fizičke promjene

Normalno je da djevojčice dobe prvu menstruaciju u dobi između 10 i 16 godina, no neke je mogu dobiti i ranije. Osim toga, pojavljuju se i prve dlačice te počinje rast grudi i promjene u obliku tijela (oblikuju se bokovi, stražnjica i dobiva na težini). Osim toga, djevojčice počnu i naglo rasti, pa je očekivano potezanje u dužinu oko 10-12 cm godišnje.
Dječaci ulaze u pubertet nešto kasnije, obično oko 11. godine, no kod nekih se prvi znakovi primjećuju tek u 14. godini. Ono što prethodi emocionalnom sazrijevanju su fizičke promjene – rast reproduktivnih organa i dlačica na rukama, nogama, licu i spolovilu te noćna ejakulacija. Tu su i pojave poput mutacije glasa i erekcije. Dječaci počinju vidno rasti u dobi između 12. i 14. godine, i to prosječno oko 4-6 cm godišnje. Stoga će proći neko vrijeme dok u rastu ne dostignu svoje vršnjakinje.

Komunikacija

Djeca starosti 9 i više godina puno su samopouzdanija u komunikaciji i može se dogoditi da počinju upotrebljavati slang, pa čak i psovati, a sve kako bi se uklopili u određenu grupu vršnjaka. Do 12. godine počet će čitati časopise i knjige za odrasle.
Isto tako, možda ćete primijetiti kako je vaše nekad brbljavo dijete postalo iznimno tiho i povučeno pred vama. Zbog toga ih ne treba kritizirati ili zadirkivati, jer su takva raspoloženja normalna i djeca na pragu tinejdžerske dobi imaju potrebu za više privatnosti. Možda je bolje pronaći načina da se započne komunikacija o stvarima koje ih muče, na način da se prvo priča o stvarima kojima su zabavljeni – sportu, filmovima ili internetu.

Emocionalni razvoj

Do 10. godine djeca mogu početi iskazivati interes prema suprotnom spolu, a imati dečka ili curu postaje jedan od najboljih načina kako impresionirati prijatelje ili društvo vršnjaka. Neka djeca mogu razviti i interes te simpatije prema vršnjacima istog spola. To je također normalan dio razvoja i izgradnje identiteta te ne znači nužno da će birati partnere istog spola i u odrasloj dobi.

Učenje

Usporedno s pojavom puberteta, djeca ulaze u razdoblje velikih očekivanja od strane škole. Od njih se očekuje da samostalno obavljaju zadatke, rješavaju velike količine zadaće, više uče i budu proaktivni. U tome također mogu pomoći roditelji poticanjem djeteta da radi samostalno, rješava probleme uz minimalnu asistenciju odraslih. Važno je da si djeca dobro organiziraju vrijeme te da ih se potiče i hvali za sve ostvarene rezultate.

Socijalne vještine

Roditeljima često teško pada da djeca na pragu puberteta češće odabiru društvo prijatelja, nego obitelji. Imajte na umu da je u dobi od 11 ili 12 godina doista najvažnije na svijetu biti prihvaćen od vršnjaka i negdje pripadati. Sve što nije cool, nije dobrodošlo, a roditelji i druženje s roditeljima jednostavno nije cool. Ne shvaćajte to osobno i vi ste bili takvi. Ono što je najbolje učiniti jest poštivati prijatelje i prijateljstva koje vaše dijete gradi, dozvoliti druženje u vašem domu, ali i zahtijevati od tinejdžera da poštuje vas kao roditelje i obitelj općenito.

Izazovi

Možda najveći izazov za roditelje tinejdžera su njegov otpor, šutljivost i promjene raspoloženja koji mogu dovesti do sukoba. Roditelji bi trebali imati na umu da dijete svojim ponašanjem uvijek i bez iznimke pokušava izraziti svoju neovisnost i individualnost te ispituje granice i uči. Promjene raspoloženja rezultat su i mnogih mentalnih i emocionalnih promjena, a uključuje iznenadne napade ljutnje i dekoncentraciju.

Kako im pomoći?

Pubertet je razdoblje koje od roditelja zahtijeva da budu oprezni i razboriti, to je vrijeme u kojem djecu treba usmjeravati i suptilno utjecati na njih, a ne ih kontrolirati i sputavati. Činjenica je da djeca roditelje ulaskom u pubertet trebaju možda više nego ikad, pa treba biti nježan i obziran. Pubertet je također vrijeme koje roditeljima daje iznimnu priliku da pripreme djecu za odraslu dob i stvore odnos pun međusobnog uvažavanja i poštivanja.

COVID-19
Lista linkova je prazna
 


 

 

 
 


U privitku se nalazi popis udžbenika i dodatnih nastavnih materijala koji će se u Osnovnoj školi Slavka Kolara, Kravarsko koristiti u školskoj godini 2021./2022. Za svaki razred upisani su udžbenici i nakon toga dodatni nastavni materijal. Roditelji nabavljaju dodatni nastavni materijal a udžbenici će biti nabavljeni sredstvima iz državnog proračuna i učenici će ih dobiti na korištenje na početku nove nastavne godine.

 

 
DOKUMENTI
 
Natječaji
 
Finacijski izvještaji
 
Javna nabava
 
Pristup informacijama
 

© Osnovna škola Slavka Kolara 2008.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

 
Dabar 

 
Korisni linkovi
 
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 10. 2013.

Ukupno: 531259
Ovaj mjesec: 268
Ovaj tjedan: 143
Danas: 27
 
 > Kutak za roditelje  > Savjeti roditeljima  > Teenageri
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko / Gajevo 2, HR-10413 Kravarsko / os-skolara-kravarsko.skole.hr / ured@os-skolara-kravarsko.skole.hr
preskoči na navigaciju