preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko

 > O školi  > Projekti
Projekti

Naša škola uključena je u cijeli niz različitih projekata, a na sljedećim stranicama možete pronaći više informacija o tim projektima!

          

          

Projekti ARHIVA

U proteklim godinama naša škola je sudjelovala i u sljedećim projektima:

          

Zajedno više možemo - MAH-1 & MAH-2

Policijska uprava zagrebačka provodi projekte u suradnji sa Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, a za istaknuti je preventivni program pod nazivom „Zajedno više možemo“, sa njegovim potprogramima:

- „Mogu ako hoću- 1 - MAH1“, namijenjen učenicima 4 razreda osnovnih razreda,
„Prevencija i alternativa 2 - PiA2“, namijenjen učenicima 6 razreda osnovnih          škola
„Mogu ako hoću 2 - MAH 2“, namijenjen roditeljima učenika 6 razreda
„Sajam mogućnosti“, namijenjen učenicima 4 razreda osnovnih škola
„Ne, zato jer ne“, namijenjen učenicima I. razreda srednjih škola.

 

Tijekom školske godine 2014./2015. roditeljima i učenicima je predstavljen program "MOGU, AKO HOĆU 1" ili MAH-1, kojim su se roditelji i učenici u pratnji učitelja i kontakt policajaca upoznali sa samozaštitnim ponašanjem te s opasnostima koje nose sredstva ovisnosti. Ukazano im je na štetne posljedice vandalizma, konzumiranja alkohola i opojnih droga, a na kraju predavanja svaki roditelj je dobio brošuru "Protiv droge zajedno".
 
Radi se prvenstveno o preventivnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova kojom se kroz različite aktivnosti stanovništvo, a posebno djecu i mlade, želi potaknuti na zbližavanje i bolju suradnju s policijom.
 
Program "MOGU, AKO HOĆU 2" ili MAH-2 provodi se u prostorima osnovnih škola, a u edukaciji roditelja, uz policijske službenike, sudjeluju i razrednici učenika šestih razreda, kao i stručni suradnici u prosvjeti. Zadovoljni smo dobrim odazivom roditelja koji u edukaciji aktivno participiraju iznošenjem svojih stavova i prijedloga za unapređenje suradnje, kako s policijom, tako i sa školama.
 
"MAH 2" ima za cilj povećati informiranost i znanje roditelja u svezi sa zloporabom droga, te rizicima za razvoj bolesti i ovisnosti. Službenici policije upoznaju roditelje sa strategijom djelovanja policije u zajednici, statističkim podacima o trendovima zloporaba droga, policijskim postupanjem u situacijama kad se maloljetne osobe zateknu s drogom, te zakonskim i drugim posljedicama zloporabe opojnih droga. Osim edukacije, policijski službenici nastoje skrenuti pozornost roditelja na njihovu odgovornost za djecu i potaknuti veću aktivnost roditelja u odgoju djece kako bi na vrijeme prevenirali neprihvatljiva ponašanja.
 
Osim o ilegalnim drogama, edukacija obuhvaća i legalna sredstva ovisnosti (duhan i alkohol). Roditeljima policija ukazuje na važnost pozitivnih roditeljskih stavova o zdravom načinu života i slici koju stvaraju vlastitim ponašanjem.
 
Statistički podaci ukazuju da zloporabu droga prate i druga neprihvatljiva ponašanja. Tako se u gradu Zagrebu bilježi porast razbojstava i razbojničkih krađa, čiji su počinitelji mlađe osobe. Zamjetan je i trend porasta vandalizma. Roditelji se upoznaju s posljedicama vandalizma, policijskim postupanjem i zakonskim posljedicama ugrožavanja imovine i tjelesnog integriteta ljudi.
 
Najčešća pitanja i komentari roditelja odnose se na unapređenje komunikacije, odnosno suradnju policije i građana, s ciljem uključivanja cijele zajednice u preventivne aktivnosti namijenjene suzbijanju zloporabe droga.
 
Na kraju edukacije roditelji popunjavaju anonimni anketni upitnik, temeljem kojeg će se, u suradnji sa stručnjacima Policijske akademije, provesti evaluacija. Preliminarnim pregledom ispunjenih upitnika razvidno je da roditelji podržavaju ovaj oblik edukacije i smatraju potrebnim pojačati uključenje policije u preventivne aktivnosti, uz redovne poslove na represiji, odnosno smanjenju dostupnosti i ponude droge.
Najčešći komentari i prijedlozi roditelja:

više druženja roditelja, djece i policije,
ovakvi kontakti trebali bi biti češći i neposredniji,
ovakvim oblikom edukacije roditelji neposredno kontaktiraju s policijom i dobivaju potrebne informacije i
potreba za većom međusobnom komunikacijom roditelja i policije, s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja mladih.

Na edukacijama se također pokazalo da se najčešće zablude roditelja odnose na:

prvi doticaj školske djece i mladeži s drogom, 
kažnjavanje ovisnika – dilera, 
neprihvaćanje ovisnika bolesnom osobom, 
represivno policijsko postupanje prema ovisnicima (dilerima) i 
nerazumijevanje termina dekriminalizacije i legalizacije «lakih droga».

Primjeri roditeljskih zabluda:
 

Djeci i mladima drogu nude čudni i nepoznati tipovi koji se zadržavaju oko škole.
Ovisnike treba pokupiti s ceste, strpati u zatvore i poslati na prisilni rad.
Narkoman je kriminalac (dila drogu), zašto se troši novac za liječenje kriminalaca?
Zašto su legalizirane “lake droge”?

The Cookbook Project
COVID-19
Lista linkova je prazna
 


 

 

 
 


U privitku se nalazi popis udžbenika i dodatnih nastavnih materijala koji će se u Osnovnoj školi Slavka Kolara, Kravarsko koristiti u školskoj godini 2021./2022. Za svaki razred upisani su udžbenici i nakon toga dodatni nastavni materijal. Roditelji nabavljaju dodatni nastavni materijal a udžbenici će biti nabavljeni sredstvima iz državnog proračuna i učenici će ih dobiti na korištenje na početku nove nastavne godine.

 

 
DOKUMENTI
 
Natječaji
 
Finacijski izvještaji
 
Javna nabava
 
Pristup informacijama
 

© Osnovna škola Slavka Kolara 2008.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

 
Dabar 

 
Korisni linkovi
 
Kalendar
« Travanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 10. 2013.

Ukupno: 531253
Ovaj mjesec: 262
Ovaj tjedan: 137
Danas: 21
 
 > O školi  > Projekti
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko / Gajevo 2, HR-10413 Kravarsko / os-skolara-kravarsko.skole.hr / ured@os-skolara-kravarsko.skole.hr
preskoči na navigaciju