2015-04-21 13:36:46

Dan planeta Zemlje

"Sjeti se da nisi vlasnik Zemlje, nego njen zaštitnik i čuvar."

Dan planeta Zemlje, obilježava se u srijedu, 22. travnja, na svim kontinentima, brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. To je dan na koji osobitu pažnju posvećujemo očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava našeg planeta...

Dan planeta Zemlje je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu se dana prije zgrozio nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te je, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. 

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Iskoristimo ovaj dan da promislimo o posljedicama svog djelovanja na svijet oko nas i što možemo učiniti da te posljedice ublažimo ili čak eliminiramo. Za početak, evo nekoliko jednostavnih savjeta za svakodnevnu primjenu:

Reciklirajte i odvajajte kućni otpad - staklo, limenke, plastiku, papir, pa i biootpad moguće je preraditi i ponovno upotrijebiti Zamijenite obične žarulje štednima – pri tome naglasak nije na uštedi novca nego energije! Ugasite vodu kada perete zube ili vam nije nužno da curi Uštedite vodu i energiju tuširajući se minutu kraće nego običavate Kupujte proizvode u većim pakiranjima – tako će otpada od ambalaže biti manje Kupujte uređaje koji štede energiju Obucite džemper i smanjite grijanje u kući u zimskim mjesecima za 2 stupnja Prije nego što upalite uređaj za klimu promislite bi li i otvoreni prozor mogao pomoći Posadite jedno stablo godišnje – biljke konzumiraju štetne atmosferske plinove i proizvode kisik koji nam je potreban za disanje Nastojite perilicu za rublje i suđe uključiti samo kada su zaista pune – štedi energiju i vodu Koristite javni prijevoz, vlakove i bicikle kada god je to moguće Kada idete autom, nastojite prijevoz podijeliti i s drugima koji idu u vašem pravcu Pazite da vam gume na autu budu optimalno napumpane zrakom – uštedit ćete gorivo i u atmosferu odaslati manje štetnih plinova.

Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko