2015-03-20 13:50:42

20.ožujak - Međunarodni dan sreće

Petak je, prvi dan proljeća, prekrasan sunčan dan, bila je pomračina sunca...mnogima je to i više nego dovoljno da nabace osmijeh na lice jer - danas je Međunarodni dan sreće! (#InternationalDayOfHappiness) 

 

Međunarodni dan sreće, 20. ožujka proglasili su Ujedinjeni narodi 2011. na prijedlog Kraljevine Butan koji je prihvaćen jednoglasno i sve 193 zemlje članice su glasale za i donijele rezoluciju 66-281.

Cilj je da se "poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva', s obzirom da je 'potraga za srećom temeljni ljudski cilj".

Rezolucija preporuča 'pravilan i uravnotežen gospodarski rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda'.

Stoga se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se 'udruže u promoviranju navedenih ciljeva, te da, kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće".

Ideja o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u vrletima planine Himalaje, koja je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta,  sedamdesetih godina prošlog stoljeća uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja senije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao "bruto nacionalna sreća".

U cijelom se svijetu provode razne akcije, a društvenim će se mrežama širiti sretne vijesti uz #HAPPYDAY.

Ambasador ovog UN-ovog projekta je glazbenik Pharrell Williams čiji je hit Happy snimljen u tisućama varijanti.


Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko