2015-03-19 10:40:00

Dan očeva

Danas, 19.ožujka, je Dan očeva, ili Očev dan, kojim se slavi očinstvo te ističu uloga i utjecaj očeva u odgoju djece i općenito u društvu. Ne kaže se uzalud da jedan otac vrijedi više nego stotinu učitelja!

Očev dan dan je u čast oca i slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Slavi se najčešće treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta. U različitim zemljama svijeta obilježava se drugog datuma.

Uobičajeno je darivanje očeva prigodnim poklonom kojim se pokazuje značenje oca u društvu.

Prvi Očev dan održan je 19. lipnja 1910. u SAD potaknut naporima Sonore Smart Dodd.

U mjesecu ožujku, koji je na poseban način posvećen sv. Josipu, negdje oko blagdana toga svetca, slavi se i Očev dan. U HrvatskojItalijiLihtenštajnu slavi se 19. ožujka.

Ovaj datum u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca.

Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca u toj katastrofi zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve njih.

Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet, ali ne slavi svaka zemlja na isti dan.

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremenastarog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesunapisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas.


Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko