preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko

 > Naslovnica
Vijesti

ERASMUS+ Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe

Autor: Renata Kolarec, 22. 6. 2024. 09:05

U posljednje vrijeme svjedoci smo smanjivanja boravka i aktivnosti djece na otvorenom, dok u istom razdoblju bilježimo sve veći broj djece koja doživljavaju teškoće u području mentalnog zdravlja. Briga za mentalno zdravlje djece danas je važna tema jer uz obitelj i svi sudionici odgoja i obrazovanja djece imaju svoju ulogu.

Stručnjaci navode česte poremećaje mentalnog zdravlja kod djece: depresiju, anksioznost, agresivnost, poremećaje u prehrani, samoozljeđivanje i samoubojstva. Spominje se i nova dijagnoza ekranitis, vrsta digitalnog autizma jer djeca pretjerano koriste ekrane.

Jedan od načina kako možemo promicati mentalno zdravlje učenika, jačati psihološku otpornost i razvijati kompetencije važne za nastavak školovanja i život je vrlo jednostavan, boravkom u prirodi.

Priroda je poticajno okruženje za spoznajni, socio-emocionalni i fizički razvoj.

Interdisciplinarnim pristupom izvan zidova učionice potaknut će se motivacija za učenje, aktivno učenje, promjena pristupa učenju, spremnost za rješavanje problema i odgovornost. Potiče se dubinsko i trajno učenje, posebice primjena znanja i vještina u novim situacijama i kreativnost učenika.

Pred učenike se postavljaju zahtjevi koji su izazovni, ali realistični, u kojima oni mogu pokazati stečena znanja, ali i   sposobnosti i vještine u različitim okružjima. Konačni cilj je stjecanje kompetencija koje se vrednuju u kontekstu njihove primjene u svakodnevnome životu.

Upravljanje osjećajima i ponašanjem, razvoj kvalitetnih komunikacijskih vještina i suradnja spontano se događaju kao i fizički razvoj tijekom aktivnosti učenja u prirodi.

Rast ekološke svijesti kod učenika je još jedna i jednako važna dimenzija.

Tijekom šk. god. 2023./24. u našoj školi provodi se Erasmus+ projekt Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe. Jedan od glavnih ciljeva projekta su zaštita i podrška mentalnom zdravlju učenika koristeći prirodu kao dostupan resurs za učenje i poučavanje. Bogatstvo našeg kraja, Vukomeričkih  gorica su šume koje trebaju sve češće postati učionice.

Za jednu seosku, manju školu, ovaj europski projekt je izuzetno vrijedan kako za učitelje tako i za učenike. Planirano je i realizirano deset aktivnosti mobilnosti učitelja koji su pohađali tečajeve u raznim europskim zemljama, dvije mobilnosti učitelja u kojima su učitelji posjetili odgojno-obrazovne  ustanove kako bi se pratio rad sustručnjaka, realizirana je grupna mobilnost učenika te je u našu školu pozvan stručnjak kako bi  prenio svoja specifična znanja našim učenicima i učiteljima. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije.

O svim projektnim aktivnostima možete saznati više na mrežnoj stranici projekta

https://sites.google.com/view/erasmus-slavkakolara/kravarsko

[više]

Maturalno putovanje učenika 7. i 8. razreda

Autor: Damir Matošević, 13. 6. 2024. 19:52

Učenici sedmoga i osmoga razreda naše škole zajedno sa svojim razrednicima i učiteljem u pratnji išli su na maturalno putovanje od 7. do 10. lipnja. Na svojem putovanju posjetili su Nacionalni park Krka, Split, Trogir, Šoltu i Čiovo.

Maturalno putovanje bilo je obilježeno uživanjem u prekrasnim i očaravajućim krajolicima južnoga dijela jadranske obale, ali i brojnim trenucima zabave, smijeha, pa čak i adrenalina.

Koliko su se naši učenici dobro proveli i koliko im se maturalac svidio svjedoče i suze na kraju putovanja kao znak da su tužni što je četverodnevna zajednička avantura tako brzo prošla.

Kažu da slika govori više od tisuću riječi pa na linku koji slijedi pogledajte video od fotografija koje će prikazati kako su se naši učenici proveli: https://youtu.be/EuH56iBFYY0

[više]

Program prometne kulture za učenike naše škole

Autor: Damir Matošević, 11. 6. 2024. 22:19

U petak 7. lipnja održan je program prometne kulture za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda naše škole. Na školskome igralištu u Donjem Hruševcu učenici su se mogli upoznati s najvažnijim prometnim pravilima vozeći autiće, gledajući policijsko vozilo, a naučili su i pružiti prvu pomoć.

Vjerujemo kako su naši učenici puno naučili i kako znaju da u prometu moraju biti odgovorni prema samima sebi, ali i drugima.

 

[više]

Posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba

Autor: Iva Kovačević, Siniša Vuksan, Leon Levar, 11. 6. 2024. 13:49

U ponedjeljak, 10. lipnja 2024. godine učenici petog i šestog razreda naše škole posjetili su u pratnji svojih razrednika Leona Levara i Siniše Vuksana, te pedagoginje Ive Kovačević Zoološki vrt grada Zagreba. Razgledavanje je popraćeno stručnim vodstvom, pa su učenici šećući kroz Zoološki vrt upoznali razlike između zaštićenih i ugroženih životinja. Naučili su što ugrožava životinje i staništa i što zoološki vrtovi čine kako bi ih štitili, te koje su uloge modernih zooloških vrtova. Tijekom posjeta Zoološkom vrtu učenici su dobili i priliku dotaknuti zmiju.

[više]

Učenici sedmog i osmog razreda u posjetu manifestaciji „World Skills Croatia“

Autor: Damir Matošević, 15. 5. 2024. 16:04

U ponedjeljak 13. svibnja 2024. učenici sedmih razreda i osmog razreda u pratnji svojih razrednika posjetili su manifestaciju World Skills Croatia.

Manifestacija World Skills Croatia državno je natjecanje srednjih strukovnih škola. Tom se manifestacijom promiče važnost strukovnih vještina kao osnova za rast hrvatskoga gospodarstva.

Učenici su mogli vidjeti različita strukovna zanimanja i iz prve se ruke upoznati s različitim poslovima u okviru strukovnoga obrazovanja.

Nakon razgledavanja učenici su sudjelovali na vrlo zanimljivim radionicama na kojima su mogli saznati što je sve važno pri upisu u srednju školu, kako odabrati buduće zanimanje, ali i kako prepoznati svoje vrline i pozitivne osobine koje će ih usmjeriti u odabiru budućega zanimanja.

Učenici su dobili i prigodne poklone koji će im biti uspomena na posjet manifestaciji.

 

[više]

Učenici OŠ Slavka Kolara u posjetu manifestaciji „Dan i noć na PMF-u“

Autor: Damir Matošević, 11. 5. 2024. 18:15

Učenici sedmih i osmih razreda OŠ Slavka Kolara posjetili su u pratnji predmetnih profesora Tajane Brnić, Petra Brnjilovića, Vesne Cundeković, Anite Marošević i Maje Šafranić manifestaciju „Dan i noć na PMF-u“.

Učenici su na manifestaciji imali priliku upoznati se s različitim prirodoslovnim znanostima (matematika, biologija, kemija, fizika). Brojni studenti i profesori s PMF-a učenicima su demonstrirali vrlo zanimljive pokuse i činjenice iz svijeta različitih znanosti.

Učenicima je bilo vrlo zanimljivo, a vjerujemo da se u nekima od njih krije talent za znanstveni rad.

[više]

Natjecanje

Autor: Vesna Cundeković, 5. 5. 2024. 09:18

Rezultati logo lige

 

[više]

Osmaši u posjeti manifestaciji Dani otvorenih vrata u srednjim školama Velike Gorice

Autor: Damir Matošević, 29. 4. 2024. 18:18

Prošloga petka 26. travnja 2024. godine u Velikoj Gorici održana je manifestacija Dani otvorenih vrata u srednjim školama Velike Gorice. Učenici s područja Velike Gorice i velikogoričkoga prstena, ali i okolnih mjesta, mogli su se upoznati s djelovanjem Gimnazije Velika Gorica, Ekonomske škole Velika Gorica i Srednje strukovne škole Velika Gorica. Učenici su dobili uvid u to kako pojedina škola izgleda, što sve nudi i zašto bi baš ta škola mogla biti njihov odabir.

Manifestaciju su posjetili i naši osmaši u pratnji školske pedagoginje Ive Kovačević i profesora njemačkoga jezika Damira Matoševića. Najveću pozornost bila je usmjerena na novi dio s modernim strojevima u okviru Srednje strukovne škole. Učenici su poslušali i to kako funkcionira Ekonomska škola, a imali su priliku i vidjeti kako funkcionira jedna prava tvrtka.

Nadamo se da se učenicima svidio prvi dodir sa srednjim školama i da će možda baš u jednoj od velikogoričkih srednjih škola nastaviti svoje školovanje.

[više]

Eko radionice u školi

Autor: Damir Matošević, 29. 4. 2024. 18:17

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje i kao diseminacija Erasmus projekta učiteljice Maje Šafranić koja je završila tečaj „Learning and Acting for a Better Future” u Dublinu održane su eko radionice u školi. Učenici područne škole Donji Hruševec upoznali su težak život riba u moru punom plastike, razvrstavali otpad, prepoznavali ugrožene biljne i životinjske vrste svojeg kraja dok su učenici sedmog i osmog razreda matične škole u Kravarskom reciklirali stare majice te iz njih izradili nove torbe.

Pohvala svim učenicima za njihov doprinos očuvanju čistog okoliša!

[više]

Mi sadimo i prirodu volimo – obilježavanje Dana planeta Zemlje u MŠ Slavka Kolara

Autor: Damir Matošević, 25. 4. 2024. 19:27

Učenici trećeg i četvrtog razreda u Matičnoj školi Slavka Kolara zajedno sa svojim učiteljicama, Renatom Kolarec i Ivančicom Strgar, sadnjom ruža obilježili su Dan planeta Zemlje.

Posadivši ukupno osam ruža, učenici su uredili okoliš škole i na taj način obilježili Dan planeta Zemlje.

[više]

Učenici 8. razreda Osnovne škole Slavka Kolara u posjetu posebnoga pijeteta – Vukovaru

Autor: Damir Matošević, 17. 4. 2024. 16:24

Učenici 8. razreda naše škole u pratnji razrednice Tajane Brnić i profesora njemačkoga jezika Damira Matoševića posjetili su 10. i 11. travnja Vukovar u organizaciji Ministarstva branitelja i  Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Učenici su tijekom dvaju dana svojega putovanja imali priliku posjetiti brojne lokalitete u Vukovaru. Po dolasku prvoga dana posjetili su „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ gdje su mogli razgledati ratna vozila i ratnu opremu i iz prve ruke čuti kako se branio Vukovar. Za učenike je prvoga dana organizirano i predavanje o tijeku Domovinskog rata, posjet Muzeju vučedolske kulture i baroknome dvorcu Eltz u kojem se nalazi Muzej grada Vukovara, a najveći doživljaj sasvim sigurno bilo je uspinjanje na Vodotoranj s kojega se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Priliku da se bolje upoznaju s drugim učenicima i da se zabave imali su u večernjem izlasku u disko klubu na brodu.

Drugoga dana posjetili su prekrasnu baroknu crkvu sv. Filipa i Jakova, treću najdužu crkvu u Hrvatskoj, a uslijedio je i posjet brojnim memorijalnim lokalitetima: Spomen dom hrvatskih branitelja, Nacionalna memorijalna bolnica „dr. Juraj Njavro“, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Spomen dom „Ovčara“. Putovanje u Vukovaru završilo je organiziranom Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike.

Naši su se učenici vratili svojim kućama ispunjeni ponosom i zahvalnošću svima onima koji su dali svoje živote za obranu domovine. Da se nikad ne zaboravi!

[više]

Naše mlade košarkašice uspješne na gradskoj razini natjecanja

Autor: Damir Matošević, 9. 4. 2024. 17:01

U utorak 26. ožujka 2024. godine održana je gradska razina natjecanja u košarci za učenice 5. i 6. razreda.

Na natjecanju sudjelovale su ukupno četiri osnovne škole: OŠ Vukovina, OŠ Velika Mlaka, OŠ Slavka Kolara i OŠ Eugena Kumičića.

Naše su košarkašice osvojile treće mjesto.

Čestitamo našim košarkašicama i njihovu mentoru, prof. Leonu Levaru.

[više]

Proljetni odmor za učenike

Autor: Nikola Tonković, 25. 3. 2024. 10:41

                   Sukladno Odluci MZO-a o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024., proljetni odmor za učenike počinje 28. ožujka 2024. godine i završava 5. travnja 2024. godine.

Nastava počinje u ponedjeljak, 8. travnja 2024. godine.  U jutarnjoj smjeni u Matičnoj školi u Kravarskom bit će učenici 5.-8. razreda, a u popodnevnoj smjeni učenici 1.-4. razreda.

Dragi učenici, želim Vam ugodno provedene proljetne praznike.

                    Srdačan pozdrav!

                         Nikola Tonković, ravnatelj Osnovne škole Slavka Kolara

[više]

Natjecanje

Autor: Vesna Cundeković, 23. 3. 2024. 10:50

 

Klokan bez granica

 

[više]

Radiogra za djecu "Grozdana na zrnu papra" predložena je za Državnu smotru LiDraNo

Autor: Josipa Gršetić, 4. 3. 2024. 20:49

Županijska smotra LiDraNo održana je 28. veljače u Osnovnoj školi Ljube Babića u Jastrebarskom. Naši učenici predstavili su se u svim kategorijama. To je zaista hvalevrijedno, a svjedoči o svestranosti naših učenika.

Literarni izraz - učenica Katarina Čačić predstavila se lirskom pjesmom "Gibanjica".
Dramski pojedinačni izraz - učenik Fran Mrkonjić vrlo uspješno izveo je monolog "Jedina moja".
Dramski skupni izraz - učenici Dramske skupine naše škole izveli su dramsko-scensku igru "Kaj buš kuval(a)?".
Radijski izraz - radioigra za djecu "Grozdana na zrnu papra" koju su pripremili učenici 7. razreda.
 
Iskrene čestitke svim učenicima na uspješnome predstavljanju naše škole na ovoj Smotri. Čestitke i njihovoj mentorici Josipi Gršetić.
 
Posebne čestitke učenicima 7. b razreda čija je radioigra predložena za državni LiDraNo! 
[više]

Natjecanje

Autor: Vesna Cundeković, 1. 3. 2024. 20:27

Županijsko natjecanje iz informatike

 

[više]

Učenici PŠ Kozjača kažu „NE“ nasilju

Autor: Damir Matošević, 29. 2. 2024. 15:29

Svake zadnje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica, odnosno Dan protiv vršnjačkog nasilja. Učenice u trećem i četvrtom razredu u PŠ Kozjača zajedno sa svojom učiteljicom Danijelom obilježile su ga integriranim sadržajima na nastavi iz različitih predmeta: Hrvatski jezik, Sat razrednika i Likovna kultura. Na taj su način osvijestili ono najbitnije: „Tko ne djeluje, sudjeluje.“

[više]

U 2. razredu širi se ljubav…

Autor: Damir Matošević, 16. 2. 2024. 07:59

Učenici 2. razreda u Matičnoj školi zajedno sa svojom učiteljicom Nevenkom Boršić na prigodan su način proslavili Valentinovo. Bilo je tu pjesme, zabave, recitacija, igre Tajnoga prijatelja u kojoj su si učenici izmijenili poklone. Možemo reći da je u 2. razredu sve prštalo od ljubavi.

Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.

Iva Kristina Bradić, 5.r

[više]

Maškare stigle i u naše dvije područne škole: PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača

Autor: Damir Matošević, 16. 2. 2024. 07:54

Ove godine učenici iz PŠ Donji Hruševec odvažili su se sudjelovati na Malom fašniku u Velikoj Gorici koji se održao 2.veljače 2024. To je tradicionalno natjecanje u kojem se biraju najkreativnije maske koje izrađuju djeca iz velikogoričkih vrtića i osnovnih škola. Naoružani voljom i veseljem, zajedno s našim roditeljima i učiteljicama osmislili smo grupu pod nazivom Pčelice i cvjetići i prionuli smo poslu izrade maski. Osim pčelica i cvjetića izradili smo i kostim košnice i pčelarice. S velikim zadovoljstvom osvojili smo 2.mjesto. Sad samo još moramo smisliti kako ćemo realizirati našu nagradu. Maškaranje se nastavilo cijeli tjedan u našoj školi sve do 13.2.

Veselimo se maškaranju i iduće godine!

I učenici i učiteljice u PŠ Kozjača maskirale su i na zabavan način proveli fašnički dan.

[više]

Fašnička Republika u našoj školi

Autor: Emili Kostanjević, Damir Matošević, 16. 2. 2024. 07:51

Dana 13. veljače učenici razredne i predmetne nastave, a i neki učitelji, povodom fašnika došli su u školu maskirani. Bilo je tu: lovaca, princeza, policajaca, superjunaka, vitezova… U razrednoj nastavi čak je proveden i odabir najboljih maski, a najbolje maske dobile su i prigodne nagrade. A kakav bi to bio fašnik da se na kraju nismo počastili i krafnama. Učenici 2. razreda u Matičnoj školi toliko vole krafne da su u razredu organizirali i Festival krafni.

Kakav je bio taj ludi fašnički utorak, pogledajte u fotogaleriji.

Emili Kostanjević, 5.r

[više]

ZIMSKI ŠKOLSKI PRAZNICI 2. DIO

Autor: Nikola Tonković, 14. 2. 2024. 09:15

 

                   Sukladno Odluci MZO-a o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024., 2. dio zimskog odmora za učenike počinje 19. veljače 2024. godine i završava 23. veljače 2024. godine.

Nastava počinje u ponedjeljak, 26. veljače 2024. godine.  U jutarnjoj smjeni u Matičnoj školi u Kravarskom bit će učenici 5.-8. razreda, a u popodnevnoj smjeni učenici 1.-4. razreda.

Dragi učenici, želim Vam ugodno provedene zimske praznike.

                         Nikola Tonković, ravnatelj Osnovne škole Slavka Kolara

                       

[više]

Naši učenici pokazali su raskoš svojih talenata

Autor: Josipa Gršetić, 14. 2. 2024. 08:38

Gradsko-općinska razina smotre LiDraNo održana je 6. i 7. veljače. Domaćin je bila Osnovna škola Šćitarjevo. 

U kategoriji literarnoga stvaralaštva predstavljao nas je učenik 5. razreda Gabrijel Zagorac radom "Kako me napuhanac naučio pameti?". Uz njega u literarnome izrazu predstavljala nas je učenica 7. b razreda Katarina Čačić napisanom poetskom pjesmom "Gibanjica".
 
U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa našu školu su predstavljali Emanuela Vujnović, 5. razred ("Kaj ne?!" - kazivanje poezije Dragutina Domjanića) i Fran Mrkonjić ("Jedina moja" - kazivanje monologa autorice Jadranke Oštarčević).
 
U kategoriji skupnih scenskih nastupa predstavljali su nas učenici 5., 6. i 7. razreda (Iva Kristina Bradić, Paula Novosel, Fran Mrkonjić, Lucija Povoljnjak, Jana Kolarec, Ella Zlodi i Lara Domitrović) dramsko-scenskom igrom "Kaj buš kuval(a)?". 
 
Mentorica učenika je Josipa Gršetić.
 
Na županijsku razinu Smotre plasirala se Katarina Čačić s pjesmom "Gibanjica". 
Na županijskoj razini predstavljat će nas i Fran Mrkonjić koji će izvesti monolog "Jedina moja".
U kategoriji skupnih scenskih nastupa također imamo predstavnike, naše kuhare koji ne znaju "kaj budu kuhali".
U novinarskoj kategoriji, radijsko stvaralaštvo na županijskoj Smotri predstavit će nas učenici 7. b razreda: Katarina Čačić, Lara Domitrović, Eva Gorenc, Ana Gršetić i Stjepan Kolarec. Oni su pripremili i snimili radioigru za djecu "Grozdana na zrnu papra" kao preradu Andersenove bajke "Kraljevna na zrnu graška".
 
Čestitamo mentorici i učenicima te im želimo puno sreće na županijskoj Smotri!
[više]

POZIV NA RAZGOVOR S KANDIDATIMA ZA VODITELJA/ICU RAČUNOVODSTVA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nikola Tonković, 12. 2. 2024. 13:13

[više]

Natjecanje

Autor: Vesna Cundeković, 22. 1. 2024. 11:33

Školsko natjecanje iz informatike

 

[više]

Naši odbojkaši i dalje su uspješni

Autor: Damir Matošević, 18. 1. 2024. 19:00

Učenici petih, sedmih i osmih razreda naše škole sudjelovali su na gradskome natjecanju u odbojci koje se u održalo 18. siječnja u gradskoj sportskoj dvorani u Velikoj Gorici.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno osam ekipa, a naši su učenici osvojili odlično 2. mjesto.

Čestitamo našim odbojkašima i njihovu mentoru, prof. Leonu Levaru, na ovako lijepom uspjehu.

[više]

A za kraj... božićna priredba

Autor: Damir Matošević, 22. 12. 2023. 23:59

Dana 22. prosinca u našoj matičnoj školi održana je priredba na kojoj su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave zajedno sa svojim učiteljima i profesorima.
Bilo je tu recitacija, glume, pjevanja, sviranja violine, pa čak i repanja na njemačkome jeziku.
Ovogodišnja priredba bila je posebna jer smo imali i pravi žiri koji je komentirao nastupe naših izvođača.
Kao šlag na torti, posjetio nas je Djed Božićnjak koji je djeci udijelio i slatke poklone.
 
Zahvaljujemo svim organizatorima, učiteljima i učenicima na njihovim nastupima, ali i roditeljima na odazivu.
[više]

Umirovljenici za djecu

Autor: Damir Matošević, 22. 12. 2023. 20:24

Dana 21. prosinca 2023. za učenike u našoj školi pripremljena je predstava o tradicionalnim božićnim običajima u organizaciji Udruge umirovljenika iz Kravarskog.
Učenici su imali priliku vidjeti kako se Božić nekad slavio, a sve je to bilo okupano dozom humora i izvornom brežanskom kajkavštinom.
Zahvaljujemo Udruzi umirovljenika na predstavi koja je donijela u školu dašak
tradicije.

[više]

A za kraj prvoga polugodišta… kino, advent i još ponešto

Autor: Damir Matošević, 22. 12. 2023. 20:22

Učenici u razrednoj nastavi u Matičnoj školi i u PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača zajedno sa svojim učiteljicama posjetili su u goričkome kinu kinoprojekciju animiranoga filma „Medino božićno čudo“.
Nakon posjeta kinoprojekciji učenici su razgledali Dječje selo u okviru manifestacije Adventa u Velikoj Gorici dok je za kraj za dio učenika pripremljena prava junačka poslastica – posjetcvatrogasnoj postaji gdje je učenicima demonstrirano podizanje u košari.
Učenici su pred Božić definitivno doživjeli živopisno iskustvo.

[više]

Zimski školski praznici 1.dio

Autor: Nikola Tonković, 20. 12. 2023. 10:55

                  Sukladno Odluci MZO-a o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./2024., 1. dio zimskog odmora za učenike počinje 27. prosinca 2023. godine i traje do 05. siječnja 2024. godine.

Prvi dan nastave u 2. polugodištu školske godine 2023./2024. bit će u ponedjeljak, 08. siječnja 2024. godine. Učenici 1.-4. razreda u Matičnoj školi u Kravarskom imat će nastavu u jutarnjoj smjeni, a učenici 5.-8. razreda u popodnevnoj smjeni.

Dragi učenici, sa željom da se dobro odmorite tijekom zimskih praznika vama i vašim obiteljima želim blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2024. godinu.

                       Nikola Tonković, ravnatelj OŠ Slavka Kolara, Kravarsko

[više]

Čokoladna rapsodija u adventsko vrijeme

Autor: Damir Matošević, 20. 12. 2023. 10:47

Učenici 8. razreda zajedno sa svojom razrednicom Tajanom Brnić i školskom pedagoginjom Ivom Kovačević posjetili su u ponedjeljak 18. prosinca 2023. Muzej čokolade u Zagrebu u kojem su se upoznali s procesom nastanka čokolade, ali i poviješću te omiljene slastice.
Naravno, bilo je prilike i za samu degustaciju.
Nakon posjeta Muzeju učenici su obišli i manifestaciju Advent u Zagrebu i uživali u prekrasnim lampicama i cjelokupnom božićnom ugođaju uz degustaciju tipičnih proizvoda s božićnoga sajma.

[više]

Božićne priredbe u našim područnim školama

Autor: Damir Matošević, 20. 12. 2023. 10:46

U našim područnim školama u Donjem Hruševcu i Kozjači dana 20. prosinca 2023. održane su božićne priredbe.
Bilo je tu pjesme, plesa, recitacija, igrokaza, glume. Odaziv je bio izuzetno velik, a čak nas je
posjetio i Djed Mraz koji je djecu, ali i odrasle, počastio slatkišima.
Pogledajte atmosferu s priredbi na fotografijama u fotogaleriji.

[više]

MEĐUNARODNI PROJEKT PISANJA I RAZMJENE BOŽIĆNIH ČESTITKI NA NJEMAČKOME JEZIKU

Autor: Damir Matošević, 20. 12. 2023. 10:45

Učenici 4. razreda Matične škole Slavka Kolara, PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača te petih i sedmih razreda u Matičnoj školi koji pohađaju izbornu nastavu iz Njemačkoga jezika sudjelovali su u međunarodnome projektu pisanja i razmjene božićnih čestitki na njemačkome jeziku. Projekt je podrazumijevao pisanje božićnih čestitki na njemačkome jeziku i njihovo slanje zemaljskom poštom nekoj od škola koja se uključila u projekt.
U projekt se uključilo dvadesetak škola iz Zagreba i Zagrebačke županije te iz zemalja Europske unije (Nizozemska, Poljska, Litva).
U projekt se uključila i naša škola.
Pogledajte kako su izgledali kreativni radovi naših učenika na sljedećoj poveznici: https://padlet.com/damirmatosevic/weihnachtspostkarten-42fhf5k638yany8t
Vjerujemo da smo obradovali učenike u drugim školama lijepim crtežima i željama za božićne blagdane, a mi željno iščekujemo čestitke iz drugih škola.
[više]

Božićna priredba u Matičnoj školi u Kravarskom

Autor: Nikola Tonković, 18. 12. 2023. 12:46

U petak, 22. prosinca 2023. održat će se Božićna priredba u 17,30 sati u Matičnoj školi u Kravarskom.

Veselimo se Vašem dolasku!

            Nikola Tonković, ravnatelj OŠ Slavka Kolara

 

[više]

Natjecanje

Autor: Vesna Cundeković, 9. 12. 2023. 16:23

2. kolo Logo lige

 

 

[više]

Tragom nirnberškoga božićnoga sajma: božićna radionica u Donjem Hruševcu

Autor: Damir Matošević, 8. 12. 2023. 21:31

Učenici od 1. do 4. razreda u PŠ Donji Hruševec zajedno sa svojim roditeljima imali su priliku sudjelovati na božićnoj radionici pod vodstvom učitelja njemačkoga jezika, Damira Matoševića, i učiteljice likovne kulture, Tajane Brnić. Učenici i njihovi roditelji izrađivali su neke od ukrasa koji se mogu naći na jednome od najvećih božićnih sajama u Njemačkoj, onoga u Nürnbergu. Učenici i roditelji prvih i drugih razreda izrađivali su snjegoviće od stiropora dok su učenici i roditelji trećih i četvrtih razreda izrađivali zlatne anđele, zaštitne znakove spomenutoga sajma.

Prije same radionice učitelj njemačkoga jezika upoznao je učenike i roditelje s tradicijom božićnoga sajma u Nürnbergu, a potom je uslijedila radionica na kojoj su učenici i roditelji uz pomoć učiteljice Tajane Brnić pokazali svoje vještine i kreativnu stranu.

Kakva bi to bila predbožićna atmosfera da nije bilo i kušanja tradicionalnih gastronomskih proizvoda s božićnoga sajma u Nürnbergu.

Zahvaljujemo našim učiteljima na organizaciji same radionice, ali i učenicima i roditeljima na odazivu.

 

[više]

Božićna radionica za učenike 1. razreda u Matičnoj školi

Autor: Damir Matošević, 6. 12. 2023. 20:44

U utorak 5. prosinca 2023. učiteljica u 1. razredu u Matičnoj školi, Marta Ceković, zajedno sa svojim učenicima i njihovim roditeljima održala je božićnu radionicu.

Učenici i njihovi roditelji zajedno s učiteljicom posijali su pšenicu i izrađivali boriće kao božićne ukrase, ali to nije sve. Razredni kamin rese ni manje ni više nego sobovi.

Zahvaljujemo učiteljici Marti na inicijativi, a našim učenicima i roditeljima u prvome razredu na trudu i angažmanu u širenju božićnoga duha.

 

[više]

Estetsko uređenje škole povodom Božića

Autor: Damir Matošević, 5. 12. 2023. 08:14

Učenici naše škole pod vodstvom učiteljice likovne kulture, Tajane Brnić, zadnjih su nekoliko dana ukrašavali našu školu kako bi njezin interijer zasjao u pravome božićnom duhu.

Učenici su bili vrijedni i marljivi okitivši bor raznim ukrasima između kojih su i ukrasi izrađeni na božićnoj likovnoj radionici s učenicima i njihovim roditeljima, priredivši jaslice ispod bora te objesivši vlastite radove s božićnim motivima u holu škole.

Zahvaljujemo učenicima i njihovoj učiteljici Tajani na njihovu trudu i angažmanu oko uređenja škole koja uistinu sija pravim božićnim sjajem.

[više]

Božićna likovna radionica s roditeljima i učenicima

Autor: Damir Matošević, 1. 12. 2023. 18:01

Vrijeme došašća lagano nam dolazi, Božić nam gotovo kuca na vrata, a božićni duh lagano se osjeti u zraku.

Božićni duh lagano se osjeća i u našoj školi zahvaljujući našim učiteljicama, Tajani Brnić i Renati Kolarec, koje su u četvrtak 30. studenog u matičnoj školi održale već tradicionalnu božićnu radionicu izrade ukrasa za naš školski bor na kojoj su sudjelovali roditelji i učenici.

Zahvaljujemo roditeljima na uistinu velikom odazivu, marljivom trudu i radu te odličnoj atmosferi.

[više]

Održana prva mobilnost učitelja u okviru Erasmus+ projekta "Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe"

Autor: Iva Kovačević, 30. 11. 2023. 16:18

U okviru Erasmus + Europskog projekta Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe, pedagoginja škole Iva Kovačević sudjelovala je na mobilnosti učitelja na Tenerifima.

Naziv edukacije bio je Outdoor education: a new way of teaching and learning. Edukacija se održavala u organizaciji European learning acaremy u prekrasnom Puerto de la Cruzu na Kanarskom otiku Tenerife. U ovoj edukaciji sudjelovali su odgojno obrazovni djelatnici brojnih EU zemalja (Estonije, Finske, Latvije, Mađarske, Italije, Poljske, Nizozemske i Hrvatske) svih profila.

 

[više]

Održan Festival znanosti

Autor: Iva Kovačević, 30. 11. 2023. 15:43

Festival znanosti se održao po treći put u ašoj školi. Studeni je poznat kao mjesec susreta roditelja učitelja i učenika kroz razne projekte koje škola nudi. Prvi po redu tako dolazi Festival znanosti koji djeci i roditeljima pokušava približiti znanost na jednostavniji način. I ove godine djelatnici naše škole udružili su snage u organizaciji ove manifestacije. Organizaciju su preuzele učitejica matematike Vesna Cundeković i pedagoginja Iva Kovačević a na Festivalu su sudjelovali i brojni vanjski suradnici. 

 

 

[više]

Natjecanje

Autor: Vesna Cundeković, 24. 11. 2023. 20:00

Naboj junior

 

 

[više]

Učenici OŠ Slavka Kolara u posjetu Tehničkome muzeju i zagrebačkoj džamiji

Autor: Damir Matošević, 23. 11. 2023. 18:00

Učenici 5. – 8. razreda OŠ Slavka Kolara posjetili su četvrtak 23. studenog Tehnički muzej i zagrebačku džamiju u pratnji svojih predmetnih učitelja i razrednika.

U Tehničkome muzeju upoznali su čudesan svijet tehnike, posjetili Planetarij u kojem su promatrali večernje nebo iznad Zagreba i divili se zvijezdama i planetima, a posjetili su i Laboratorij Nikole Tesle u kojem su se upoznali sa životom toga genijalnog znanstvenika te iskusili pokuse koji predstavljaju najvažnije Tesline izume. Neki su bili toliko zainteresirani da su i sami sudjelovali u izvođenju pokusa.

U zagrebačkoj džamiji učenike je srdačno dočekala vjeroučiteljica islamskoga vjeronauka koja je učenicima predstavila džamiju kao vjerski objekt, upoznala učenike s islamom kao religijom i približila im sličnosti između islama i kršćanstva kao dviju religija.

Kako je izgledao njihov posjet Tehničkom muzeju i džamiji, pogledajte na fotografijama.

[više]

SARA POSAVEC SUDJELOVALA JE NA 27. HRVATSKOM DJEČJEM FESTIVALU

Autor: Josipa Gršetić, 21. 11. 2023. 17:38

Hrvatski dječji festival najmasovnije je okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske. Festival se provodi u 3 kategorije: popularna dječja zborska pjesma te likovni i pjesnički izričaj.

Učenica 6. razreda Sara Posavec napisala je kajkavsku pjesmu "Brojim pahulice" pod mentorstvom učiteljice Josipe Gršetić. Na natječaj je pristiglo više od 150 pjesama, a Sarina je pjesma odabrana u 27 najboljih. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Nikolina Baletić, Snježana Babić Višnjić i Silvija Šesto autore odabranih pjesama pozvale su na okrugli stol te svečanu dodjelu zbornika i pohvalnica. Festival se održao 19. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Sara je bila hrabra i odvažila se recitirati pjesmu pred prisutnom publikom. Čestitke Sari i njezinoj mentorici!
 
 
BROJIM PAHULICE
 
Jena pahulica bela
Na vusnicu je moju sela.
Tak je mefko mi opala
Kak da kušlec mi je dala.
 
Pak si mislim kulke jih treba
Malih nežnih
Da opadnu z neba
Pahulica snežnih.
 
Da bi kraj moj celi
Bil kak v bajke, beli beli.
 
Da bi ves sneg zvagal,
Da bi se ih zbrojil.
 
Sara Posavec, 6. razred
[više]

Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje u Kravarskom

Autor: Damir Matošević, 17. 11. 2023. 20:05

Učenici matične škole i Područnih škola Donji Hruševec i PŠ Kozjača zajedno sa svojim učiteljima i učiteljicama obilježili su sjećanje na sve žrtve Domovinskoga rata prisjećajući se posebno žrtava Vukovara i Škabrnje.

Učenici matične škole zapalili su već tradicionalno svijeće oko lipe u centru Kravarskog, a na satovima razrednika čitali su različite literarne radove i gledali različite filmove povezane s temom rata u Vukovaru i Domovinskoga rata općenito.

Učenici PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača sa svojim su učiteljicama zapalili svijeće ispred svojih škola i izrađivali razne likovne radove s vukovarskim motivima (golubica, Vodotoranj).

Sve s jednim ciljem: Da se nikad ne zaboravi.

[više]

Obilježavanje Svjetskoga dana zaštite životinja u PŠ Kozjača

Autor: Damir Matošević, 16. 11. 2023. 18:35

Svake godine 4. listopada obilježava se Svjetski dan zaštite životinja pa su učenici zajedno sa svojim učiteljicama napravili akciju sakupljanja hrane za pse i mačke koju su u ponedjeljak 13. studenog odvezli u sklonište za napuštene životinje u Krušaku. Odnijeli su dekice, stare plahte i ručnike, staru odjeću; sve ono što se u skloništu iskoristi. Učenici su upoznali i voditeljicu skloništa, gospođu Sanju.

Na djecu je sve to ostavilo veliki dojam, a osvijestili su i da je svaka pomoć dobro došla.

Hvala roditeljima i učenicima, a i gospođi Sanji.

[više]

Tjedan školskoga doručka u PŠ Donji Hruševec

Autor: Damir Matošević, 14. 11. 2023. 10:09

Učenici od 1.do 4. razreda naše Područne škole Donji Hruševec kao i njihove učiteljice Dijana Boršić i Zrinka Ceković  priključili su se obilježavanju Tjedna školskog doručka koje je organizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Svjesni potrebe osvještavanja korištenja domaće hrane i zdravih namirnica, osmislili su jelovnik za pet dana. Učiteljice su predložile namirnice, učenici su odabirali  i sudjelovali u pranju, guljenju, miješanju, oblikovanju namirnica te pečenju jela, a sve pod nadzorom naše tete Božice. Proučavali smo sastav i nutritivne vrijednosti namirnica, birali omiljene zdrave namirnice, izradili smo plakat zdravih namirnica, svaki dan rješavali evaluacijske listiće i na kraju su učenici 3. i 4.r. proveli jednostavno istraživanje o tome kako su učenici odabrali najomiljenije obroke te kojom su ih ocjenom ocijenili. Kako je to izgledalo pogledajte na fotografijama.

[više]

Učenici OŠ Slavka Kolara aktivno sudjeluju na sportskim natjecanjima na gradskoj razini

Autor: Damir Matošević, 13. 11. 2023. 16:39

Učenice i učenici OŠ Slavka Kolara sudjelovali su na različitim sportskim natjecanjima na gradskoj razini:

  • 19. listopada – natjecanje u futsalu za učenice 7. i 8. razreda
  • 24. listopada – natjecanje u futsalu za učenice 5. i 6. razreda
  • 27. listopada – natjecanje u futsalu za učenike 5. i 6. razreda
  • 9. studeni – natjecanje u košarci za učenike 7. i 8. razreda

Zahvaljujemo našim učenicima i njihovu mentoru, prof. Leonu Levaru, na sudjelovanju.

[više]

Kuhanje i glazba u jednom – predstava za učenike razredne nastave matičnih i područnih škola

Autor: Damir Matošević, 13. 11. 2023. 16:37

Za učenike od 1. do 4. razreda u Matičnoj školi Slavka Kolara te u PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača organizirana je humoristična predstava pod nazivom „Kuhar i maestro“.

Glazbena priča „Kuhar i maestro“ duhovite je i poučne fabule u kojoj djeca mogu uživo upoznati žičana i puhaća glazbala, udaraljke te glazbala s klavijaturama. Saznali su ponešto i o fenomenu zvuka te naučili kako se glazba razvijala tijekom povijesti, i što je najvažnije: aktivno sudjelovati u predstavi.

U predstavi su učenici na raznim instrumentima mogli čuti skladbe poznatih skladatelja: W. A. Mozarta, J. S. Bacha, P. I. Čajkovskog i sl.

[više]

Kako nastaje radiodrama – radionica u OŠ Slavka Kolara

Autor: Damir Matošević, 13. 11. 2023. 15:23

U utorak 7. studenog učenici 5. – 8. razreda OŠ Slavka Kolara imali su priliku sudjelovati na radionici „Radioaktivna slušaonica radioigre za djecu i mlade“ u organizaciji HRT-a u kojoj su se upoznali s pojmom radiodrame, a i sami su imali priliku sudjelovati u izradi jednoga dijela radiodrame.

Učenici su najprije razgovarali o svojim navikama slušanja radija, potom su poslušali isječke iz dviju radiodrama „Vuk i 7 kozlića“ te „Tajna zelenih maski“, zatim su se upoznali s postupkom nastanka radiodrame, a na samome kraju sami su sudjelovali u izradi jednoga dijela radiodrame. Učenici su imali priliku biti dramaturzi, redatelji, ton-majstori, glumci.

Učenicima se radionica jako svidjela i vjeruju da će se nešto slično ponoviti.

[više]

Dani kruha u OŠ Slavka Kolara

Autor: Damir Matošević, 13. 11. 2023. 15:16

Učenici Osnovne škole Slavka Kolara 17. listopada 2023. pripremili su priredbu za Dane kruha. Na priredbi je bilo puno pjesama, priča i raznih igrokaza. Nakon održane priredbe učenici su se počastili i raznim pekarskim proizvodima koje su sami napravili.

[više]

„Slavko Kolar – ein toller Typ“ – projektna nastava u okviru predmeta Njemački jezik

Autor: Damir Matošević, 2. 11. 2023. 19:35

Ove godine obilježava se 60. obljetnica smrti velikoga hrvatskog pisca, Slavka Kolara. Kako naša škola nosi ime po tome piscu, a koji je dio svoga života proveo na kravarskome području, učenici od 4. do 8. razreda koji pohađaju izbornu nastavu iz Njemačkoga jezika sudjelovali su u projektu "Slavko Kolar - ein toller Typ“ u kojem su na vrlo zanimljiv, šarolik i kreativan način prikazali lik i djelo Slavka Kolara i ukazali koliko je važno ne zaboraviti ime Slavka Kolara.

[više]

O B A V I J E S T

Autor: Nikola Tonković, 24. 10. 2023. 12:16

             U ponedjeljak, 30.10.2023., utorak, 31.10.2023. i u srijedu, 01.11.2023. neće biti nastave. U ponedjeljak i utorak, sukladno Odluci MZO-a o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za 2023./2024. školsku godinu budu jesenski praznici, a u srijedu bit će blagdan Republike Hrvatske – Svi sveti.

U četvrtak, 02.11.2023. nastava će biti prema redovitom rasporedu.

                        Nikola Tonković, ravnatelj OŠ Slavka Kolara

 

[više]

Osnovna škola Slavka Kolara na XXXI. Međunarodnom skupu Hrvatskoga društva učitelja i profesora njemačkoga jezika

Autor: Damir Matošević, 23. 10. 2023. 17:29

Ovogodišnji XXXI. Međunarodni skup Hrvatskoga društva učitelja i profesora njemačkoga jezika održan je od 20. do 22. listopada u Osijeku na Filozofskom fakultetu u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Tema ovogodišnjega skupa bile su heterogene skupine u nastavi Njemačkoga jezika, odnosno inkluzija učenika s poteškoćama i onih darovitih. Skup je održan u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Goethe institutom u Hrvatskoj, Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu i Švicarskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Na skupu su održana plenarna predavanja, dvadeset radionica, ali i osam izlaganja na izložbi primjera dobre nastavne prakse na kojem je sudjelovao i naš učitelj njemačkoga jezika, Damir Matošević. U okviru prezentacije primjera dobre nastavne prakse naš je učitelj prikazao kako korištenje tekstnih vrsta u nastavnoj praksi može uključiti i učenike s poteškoćama, ali i one potencijalno darovite.

Zahvaljujemo našem učitelju na održanoj prezentaciji u okviru Međunarodnoga skupa Hrvatskoga društva učitelja i profesora njemačkoga jezika.

[više]

Putevima krapinskih neandertalaca

Autor: Damir Matošević, 23. 10. 2023. 17:26

Učenici 5. i 6. razreda u pratnji s njihovim učiteljima posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca gdje su se upoznali sa životom krapinskih neandertalaca. Imali su priliku vidjeti kako je izgledala njihova svakodnevica, kakav je bio njihov zagrobni život, zašto su izumrli i sl.

Osim o životu krapinskih neandertalaca, učenici su na zanimljiv i zabavan način naučili puno o povijesti našeg planeta općenito.

Učenici su se puni dojmova vratili u Kravarsko.

[više]

„3 u 1 u razrednoj nastavi“ ili kako smo povezali Dane kruha, Dane jabuka i Pozdrav jeseni

Autor: Damir Matošević, 23. 10. 2023. 17:20

Učenici razredne nastave u Matičnoj školi te u PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača na zanimljiv su način povezali tri važna događaja (Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Dane jabuka i Pozdrav jeseni) posjetivši zajedno sa svojim učiteljicama Etno selo Novo Čiče.

Po dolasku u Etno selo učenici i učiteljice na najgostoljubiviji su način dočekani ukusnim čajevima, pecivima, pa čak i jabukama. Na edukativan i zabavan način učenici su imali priliku vidjeti i naučiti puno toga o nošnjama i tradicionalnome nakitu, o tipičnim seoskim poslovima u jesen (ruljenje i mljevenje kukuruza, priprema tijesta za pečenje), ali i o starim i zabavnim igrama kao što su skakanje u vrećama i potezanje konoba.

Kako bi začinili prekrasan dan, učenici su posjetili i jezero Čiče.

Puni dojmova i znanja vratili su se u Kravarsko.

Kako su se naši učenici proveli u Etno selu, pogledajte u fotogaleriji.

[više]

Avantura u Zoološkom vrtu

Autor: Damir Matošević, 11. 10. 2023. 10:36

Učenici prvog i drugog razreda Matične škole u pratnji sa svojim učiteljicama, Martom Ceković i Nevenkom Boršić, posjetili su Zoološki vrt u Zagrebu gdje su u Edukacijskome centru imali radionicu o pticama i njihovu životu u različitim godišnjim dobima. Naučili su koje su ptice selice, a koje stanarice; što rade ptice selice u proljeće kad se vrate, kako se hrane, vidjeli su kako izgledaju različita gnijezda.

Naši su učenici bili izrazito aktivni i znatiželjni pa su za nagradu mogli dotaknuti pravu zmiju. Naravno, oni najodvažniji.

Nakon radionice učenici su razgledali i ostale životinje, a najveće su zanimanje probudili… lavovi.

Kako su se naši učenici proveli, pogledajte u fotogaleriji.

[više]

LARA DOMITROVIĆ SUDJELOVALA JE NA 54. ZBORU MALIH PJESNIKA U ZLATARU Vijest ima dokument u privitku

Autor: Josipa Gršetić, 10. 10. 2023. 13:25

Na natječaj za 54. Zbor malih pjesnika, festival dječje kajkavske poezije koji je sastavni dio kulturne manifestacije Dani kajkavske riječi, pristiglo je 318 pjesama iz 56 škola. Sudjelovale su škole s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Prosudbena je komisija za ovogodišnji susret odabrala 63 pjesme, 62 autora iz 51 škole čiji su radovi tiskani i u prigodnoj zbirci. 

Prvotni cilj ove manifestacije je poticanje učeničkog stvaralaštva i stvaranje na kajkavskom jeziku. Sljedeći cilj ove manifestacije bilo je okupljanje u Zlataru koje se održalo 30. rujna. Tamo se čula živa kajkavska riječ u svom njenom bogatstvu i različitosti, a svi su sudionici nosili tradicijske nošnje krajeva iz kojih dolaze.

Našu školu je u Zlataru predstavila učenica 7. b razreda Lara Domitrović. Na Zboru se predstavila pjesmom Pogled z obloka. Ona ima izniman talent za pisanje pjesama na kajkavskom narječju i njezine pjesme nastaju s lakoćom, a stvara ih posebnim žarom. Laru potičemo na daljnje pjesničko stvaralaštvo i na njegovanje prave domače reči te očuvanje tradicije i poštivanje običaja kraja iz kojega dolazi. Čestitke još jednom Lari i njezinoj mentorici Josipi Gršetić!

[više]

U zdravom tijelu zdrav duh

Autor: Damir Matošević, 3. 10. 2023. 15:57

Učenici razredne nastave Matične škole, PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača zajedno sa svojim učiteljicama obilježili su Europski tjedan sporta koji se ove godine održava od 23. do 30. rujna hodajući po brijezima pitoresknih Vukomeričkih gorica. Pritom su mogli vidjeti i promjene u prirodi koja ih okružuje. Završetak njihova uživanja u Vukomeričkim goricama učenici su začinili posjetom Zavičajnome muzeju Vukomeričkih gorica gdje su se učenici upoznali sa životom i običajima vukomeričkoga kraja.

 

[više]

Europski dan jezika / European Day of Languages

Autor: Siniša Vuksan, Josipa Gršetić, 26. 9. 2023. 16:00

I ove školske godine u našoj školi smo obilježili 26. rujna – Europski dan jezika.

Različitim aktivnostima na nastavi hrvatskog i engleskog jezika obilježili smo dan koji se na inicijativu Vijeća Europe obilježava svake godine od 2001., a kojim slavimo jezičnu raznolikost kontinenata s više od 200 europskih jezika, te 24 službena jezika EU-a, uključujući i hrvatski.

Cilj obilježavanja ovog dana je poticanje ljudi svih dobnih skupina na učenje jezika jer znanje jezika nam olakšava povezivanje s drugima, širi obzore i ruši kulturne stereotipe, ali nam i olakšava pronalaženje posla.

Učenici 6. razreda imali su zadatak odabrati jedan europski jezik i napisati brojeve od 1 do 5 na tom jeziku. Izrezali su oblik ruke i upisali nazive brojeva. Tom su aktivnošću na satu hrvatskoga jezika istraživali o različitim europskim jezicima, njihovim zastavama i nazivima brojeva.

Njihovo istraživanje se nastavilo i na satu engleskog jezika gdje su naučili i nazive zemalja Europe na službenim jezicima zemalja, ali su naučili i pozdrav i predstavljanje na jezicima europskih zemalja.

Učenici 7. razreda su na nastavi engleskog jezika istražili službene jezike unutar Ujedinjenog Kraljevstva (osim engleskog), te su pokušali naučiti brojeve do 10 na velškom jeziku, ali i neke uobičajene fraze koje Velšani svakodnevno koriste.

Naši najstariji učenici, osmaši, provjerili su svoje znanje o stranim jezicima i njihovoj važnosti rješavanjem Kahoot kviza.

Naša škola se provođenjem ovih aktivnosti pridružila velikom broju škola u Republici Hrvatskoj i drugim europskim zemljama u kojima se projektima učenja jezika i učenja o europskim jezicima obilježava ovaj bitan datum. 

[više]

Učenici OŠ Slavka Kolara u posjetu ličkim prirodnim ljepotama

Autor: Damir Matošević, 25. 9. 2023. 20:00

Učenici od 5. do 8. razreda u pratnji svojih učitelja 25. rujna išli su na terensku nastavu u Dolinu jelena. Na prekrasnome ranču učenici su imali priliku vidjeti i hraniti jelene, čuti riku jelena pa čak i držati rogove jelena. Osim jelena, na ranču su vidjeli i druge životinje: konje, mačke i crne slavonske svinje. Nakon obilaska ranča imali su malu gozbu (čajevi, sokovi, naresci iz ličkoga kraja).

Poslije posjeta Ranču učenici su išli u obilazak Rastoka. Rastoke su poznate po mnogim slapovima te izvorima. Učenici su vidjeli i kuće pored vode.

Izlet je bio odličan. Učenici preporučuju svima da posjete Dolinu jelena i Rastoke.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

[više]

POZIV NA RAZGOVOR S KANDIDATIMA ZA VODITELJA/ICU RAČUNOVODSTVA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Nikola Tonković, 12. 9. 2023. 13:39

[više]

Dječji recital "Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu"

Autor: Josipa Gršetić, 6. 9. 2023. 21:18

Svake godine početkom rujna započinje Tjedan kajkavske kulture koji ima posebno značenje za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i cjelokupno kajkavsko govorno područje. Ove se  godine obilježava od 2.9. do 10.9. u Krapini. 
 
U utorak 5. rujna s početkom u 17 sati održan je Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Našu školu predstavljala je Lucija Povoljnjak, učenica 6. razreda. Publici se vrlo uspješno i uvjerljivo predstavila pjesmom "Zakej denes?". 
 
Njezina je pjesma odabrana za izvođenje pred publikom i objavu u knjižici radova.
Na natječaj za dječji recital pristiglo je 237 radova iz čak 59 osnovnih škola te je time Lucijin uspjeh još važniji i zaista smo ponosni na njezin poetski izričaj. Čestitke Luciji i njezinoj mentorici Josipi Gršetić!
[više]

Dobro nam došli, dragi naši prvašići!

Autor: Damir Matošević, 5. 9. 2023. 09:37

Prvi korak k postizanju dobroga obrazovanja jest polazak u školu.

 

Današnji dan bio je poseban za 24 učenika matične škole u Kravarskom i područnih škola u Donjem Hruševcu i Kozjači jer su upravo oni prvi put sjeli u školske klupe. Prvi put su osjetili kako je to ući u školu, biti u školskim klupama, kako je to jesti u školskoj kuhinji.

Naše najmlađe učenike dočekali su osmijesi njihovih učiteljica i drugih djelatnika škole koji su ih radosno iščekivali.

Do naših nam je prvašića izrazito stalo pa je za prvašiće u matičnoj školi pripremljena prekrasna priredba u organizaciji njihove učiteljice Marte Ceković i njezinih sad već bivših učenika, učenika 5. razreda, a prigodnim riječima obratio se i ravnatelj škole Nikola Tonković.

Našim prvašićima, njihovim roditeljima, kao i učiteljicama Marti, Dijani i Vesni, želimo sretne nove i uzbudljive dane školskoga života i da im svaki trenutak proveden u školi bude jedinstven.

Kako je to izgledalo prvoga dana nastave, pogledajte u fotogaleriji.

[više]

PRVI DAN NASTAVE U ŠKOLSKOJ GODINI 2023./2024.

Autor: Nikola Tonković, 29. 8. 2023. 08:14

 Nastava u školskoj godini 2023./2024. počinje u ponedjeljak, 04. rujna 2023. godine prema sljedećem rasporedu:

Matična škola u Kravarskom  -   7,30 sati učenici 1.-5. razreda 

                                          - 11,00 sati učenici 6., 7. i 8. razreda

Područna škola Donji Hruševec - 7,30 sati

Područna škola Kozjača  - 9,00 sati.

Učenici putnici Matične škole i Područne škole Donji Hruševec čekaju školske autobuse na početnim stanicama u 6,45 sati. Odvoz će biti u 9,35 sati. 

Učenici putnici 6., 7. i 8. razreda čekaju školske autobuse na početnim stanicama u 10,00 sati. Odvoz će biti u 12,50 sati.

Učenici putnici Područne škole Kozjača čekaju školski autobus u 8,30 sati. Odvoz će biti u 10,50 sati.

Prvi dan nastave učenici će zadužiti udžbenike koji su financirani iz državnog proračuna (treba ponijeti školsku torbu).

Prehrana u školskoj kuhinji financirat će se iz državnog proračuna. 

Prehrana počinje s prvim danom nastave. 

             Dragi učenici i roditelji,

                       želim Vam sretan početak nove školske godine!

                          Nikola Tonković, ravnatelj OŠ Slavka Kolara, Kravarsko 

[više]

Završni projekt osmaša

Autor: Damir Matošević, 23. 6. 2023. 16:34

Učenici 8. razreda koji pohađaju izbornu nastavu iz Njemačkoga jezika zajedno sa svojim profesorom Damirom Matoševićem izradili su mali projekt pod nazivom "Was habe ich im Deutschunterricht gelernt". Cilj toga projekta bio je pokazati barem dio onoga što su učenici naučili na nastavi Njemačkoga jezika, a i da im nešto ostane kao svojevrsna uspomena na nastavu Njemačkoga jezika u osnovnoj školi. Učenici su snimali videe koji su objedinjeni u zajedničkoj Padlet ploči. Klikom na link pristupate Padlet ploči u kojima možete uživati u videouradcima naših osmaša: https://padlet.com/dmr4895/was-habe-ich-im-deutschunterricht-gelernt-wbdehdva6zij15gl, a ispod svakoga videa nalazi se prijevod na hrvatski jezik.
 
[više]

Od najmanjega grad na svijetu do najljepših plaža – terenska nastava u Istri

Autor: Damir Matošević, 21. 6. 2023. 15:57

Učenici od 5. do 8. razreda zajedno sa svojim razrednicima i školskom pedagoginjom u pratnji posjetili su Istru u okviru završne terenske nastave.

Po dolasku u Istru obišli smo Hum, najmanji grad na svijetu koji odiše autohtonim istarskim šarmom. Učenici su čuli puno zanimljivosti o najmanjem gradu na svijetu, a imali su priliku upoznati se i s brojnim tipičnim istarskim proizvodima.

Nakon obilaska Huma uslijedila je edukativna vožnja Alejom glagoljaša gdje su se učenici upoznali s bogatom glagoljaškom tradicijom na istarskim prostorima i utvrdili svoje znanje o glagoljici.

Nakon stručnoga dijela uslijedio je zabavni dio u kojem smo uživali na predivnoj plaži u Rapcu.

Učenici su se sretni, zadovoljni i puni dojmova vratili u Kravarsko.

[više]

Škola u prirodi za učenike razredne nastave u MŠ Slavka Kolara, PŠ Donji Hruševec i PŠ Kozjača

Autor: Damir Matošević, 21. 6. 2023. 15:55

Dana 14.6.2023. učenici Matične škole Slavka Kolara i Područnih škola Donji Hruševec i Kozjača krenuli su u Dramalj, hotel Riviera, kako bi realizirali Školu u prirodi. Polazak je bio iz Kravarskog. Na putu prema Dramlju posjetili smo špilju Vrelo nakon koje smo nastavili vožnju prema Dramlju. Tijekom boravka u Školi u prirodi učenici su imali izlet brodom u Vrbnik te posjet Aquariumu u Crikvenici. Svakodnevno smo imali jutarnju tjelovježbu, ponavljanje sadržaja četvrtog razreda, kupanje; rekreativne, sportske i zabavne sadržaje. Povratak je kući bio 17.6.2023. Učenici su nakon ručka krenuli prema marijanskom svetištu u Trsat nakon čega smo se uputili prema Kravarskom. Učenici su se vratili u Kravarsko u večernjim satima puni doživljaja i dogodovština.

[više]

Posjet Rumunjskoj

Autor: Anastazija Komljenović, 7. 6. 2023. 18:09

Naše drage učenice, Lana Godinić iz 7. razreda i Nika Forjan iz 8. razreda, uz vodstvo voditeljice Učeničke zadruge “Brežan” prof. Maje Šafranić, prisustvovale su Međunarodnoj suradnji Učeničkih zadruga u Rumunjskoj (29.5.-3.6.2023.). Sudjelovale su na nizu radionica na kojima su izrađivale narukvice, ukrase od knjiga, vunu na kartonu, naučile izrađivati različite frizure, plesati narodne plesove itd. Upoznale su kulturu i način života Hrvata kao nacionalne manjine u Rumunjskoj te kreativno provele vrijeme u Hrvatsko-rumunjskoj dvojezičnoj gimnaziji. Osim novih poznanstava i prijateljstava, ostat će im u sjećanju i velika gostoljubivost domaćina te nova i korisna praktična znanja.

[više]

Učenici razredne nastave u posjetu ljepotama Hrvatskoga zagorja

Autor: Damir Matošević, 6. 6. 2023. 13:41

Dana  2.6.2023. svi učenici Matične škole i Područnih škola Donji Hruševec i Kozjača sudjelovali su na terenskoj nastavi u Lepoglavi i Trakošćanu. Polazak je bio u 8.00 iz Kravarskog. Posjetili smo Zadrugu lepoglavske čipke  gdje smo se upoznali s poviješću, načinom izrade i namjenom lepoglavske čipke. U podne smo stigli u Dvorac Trakošćan. Muzejski postav smo razgledavali uz stručno vodstvo. Oduševile su nas priče iz dvorca o načinu života, zabavi, odijevanju, viteškim borbama, obrani dvorca, kuhinji u dvorcu.  Rekreacijski dio dana iskoristili smo na obližnjoj livadi u blizini restorana. Puni dojmova vratili smo se u Kravarsko oko 17.00 sati.

[više]

Naša škola je eTwinning škola

Autor: Josipa Gršetić, 24. 5. 2023. 15:11

Početkom mjeseca svibnja djelatnike naše škole i članove eTwinning zajednice razveselila je vijest kako je naša škola dobila oznaku eTwinning škole za nastavnu godinu 2023./2024. Našli smo se na popisu 182 škole koje su na europskoj razini nagrađene ovom oznakom. 

Ovo je pokazatelj kako je naša škola prepoznata kao primjer uspješnog provođenja eTwinninga u kojem sudjeluje cijeli tim škole na čelu s pedagoginjom Ivom Kovačević te učiteljicama Josipom Gršetić i Renatom Kolarec.

Kao škola spremni smo prihvatiti i nastaviti eTwinning avanturu pri čemu ćemo se uključiti u ovo razvojno putovanje. 

Očekujemo dobivanje eTwinningova školskog paketa koji uključuje plaketu i zastavu. Veselimo se trenutku kada ćemo i službeno moći pokazati koliko smo ponosni na ovaj rezultat. 

U nastavku slijedi poveznica s popisom 182 škole koje su odabrane za ovu vrijednu nagradu: https://school-education.ec.europa.eu/en/recognition/etwinning-school-label/winners-list?search_api_fulltext=SLAVKA+KOLARA&period=2023-2024

[više]

Profesorice s učiteljskih fakulteta iz Finske i Zagreba promatrale kravarski model inkluzivnog obrazovanja

Autor: Iva Kovačević, 23. 5. 2023. 16:46

U srijedu, 17. svibnja 2023. posjetile su našu školu dvije sveučilišne profesorice, dr. sc. Riikka Sirkko, predavačica na Sveučilištu u Ouluu iz Finske i izv. prof. dr. sc. Irena Klasnić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Obje rade sa studentima koji su izabrali učiteljski poziv. Posjet je organiziran u sklopu Erasmus+ programa za razmjenu
nastavnog osoblja u svrhu poučavanja.

Sveučilišne profesorice su prisustvovale nastavi i provele dva školska sata u 2. razredu s učenicima i učiteljicom Renatom Kolarec. Učenici su imali hrvatski jezik i matematiku, pokazali su kako se uči i radi u njihovoj učionici, pjevali su i plesali, dramatizirali priču i zaigrali matematički bingo. Nastavi je prisustvovala i Marija Kirinić, edukacijski rehabilitator iz COO Velika Gorica i pedagoginja naše škole Iva Kovačević.

Profesorice su pohvalile pozitivno, radno i veselo razredno ozračje te kvalitetnu inkluzivnu kulturu marljivih učenika.

Ravnatelj Nikola Tonković poveo je gošće u obilazak naše škole i ispričao najzanimljivije događaje iz prošlosti škole i čitavog kraja. Pedagoginja Iva Kovačević ih je upoznala s organizacijom rada u našoj školi.

Pokazali smo primjerima dobre prakse kako naša škola radom, prostornim uvjetima i opremljenosti u potpunosti odgovara europskim standardima i zahtjevima suvremene škole, te koliki napor učitelji ulažu u cjeloživotno učenje koje ih svrstava u sam vrh odgojno obrazovnih stručnjaka na Europskoj razini.

[više]

Održane edukacije o važnosti pčela - Medukacije u školskom vrtu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Iva Kovačević, 8. 5. 2023. 12:09

Učenje o održivosti i očuvanju prirode može biti iznenađujuće zabavno, pogotovo kada se događa izvan učionice. Upravo tako su razmišljale i učiteljica Renata Kolarec te pedagoginja Iva Kovačević, ujedno i članice udruge Zajednice za kreativni razvoj “Zvirek” kada su s učenicima preoblikovale naš školski vrt u sklopu projekta "Medukacije" poduzeća Varžak med.

Medukacije su učenicima pružile priliku da saznaju koliko su za očuvanje planeta važne i bitne pčele, te na koji način sačuvati čistu prirodu uzimajući u obzir lokalne uvjete rasta i autohtone vrste biljaka. Nakon što su učili o pčelama i raznim medonosnim biljkama i njihovim specifičnostima, učenici su uživali u sijanju, sadnji, zalijevanju i ostalom radu na visokim gredicama. Tako su direktno sudjelovali u očuvanju okoliša te u uljepšavanju školskog vrta, čije će visoke gredice uskoro procvjetati u punome sjaju.

Ovaj projekt je pokazao da se učenje može dogoditi i izvan učionice, kroz praktično iskustvo koje je relevantno i zanimljivo našim učenicima. Zahvaljujemo se Varžak medu na suradnji i nadamo se da će nam se pridružiti u budućim projektima očuvanja prirode i okoliša!

 
[više]

Posjet Muzeju Turopolje i Centru za posjetitelje Velika Gorica

Autor: Damir Matošević, 4. 5. 2023. 13:49

Dana 2. svibnja 2023. učenici PŠ Donji Hruševec i učenici 2. razreda MŠ posjetili su Muzej Turopolje i Centar za posjetitelje Velika Gorica.

Upoznali smo se s etnografskom, arheološkom, kulturno-povijesnom i likovnom zbirkom Muzeja. U Centru za posjetitelje proučavali smo prirodne, geografske, povijesne te turističke znamenitosti i zanimljivosti Turopolja.

[više]

Djelatnici OŠ Slavka Kolara Kravarsko na 2. Međunarodnoj konferenciji „Pogled u učionicu – od tradicije do suvremenosti“

Autor: Damir Matošević, 3. 5. 2023. 13:46

 Međunarodna konferencija pod nazivom „Pogled u učionicu – od tradicije do suvremenosti“ okuplja učitelje razredne nastave, obrazovne stručnjake i znanstvenike u primarnome obrazovanju. I ove je godine održana u Vodicama od 1. do 3. svibnja.

Međunarodna konferencija pokrenuta je sa svrhom obrađivanja različitih tema na području obrazovanja: različiti metodički i didaktički pristupi u nastavi, korištenje digitalnih alata u nastavi, kreativni pristupi u radu s djecom, očuvanje i unaprjeđenje mentalnog i socijalnog zdravlja itd.

Na Međunarodnoj konferenciji ove je godine sudjelovalo troje naših djelatnika: Renata Kolarec (učiteljica razredne nastave), Iva Kovačević (stručni suradnik – pedagog) te Damir Matošević (učitelj njemačkoga jezika). Iva Kovačević i Renata Kolarec održale su izlaganje na temu očuvanja i unaprjeđenja mentalnog i socijalnog zdravlja s naglaskom na primjeru dobre prakse pod nazivom „Preventivni program podrške mentalnom zdravlju – Dobro sam/dobro si/u razredu smo svi“ dok je Damir Matošević održao predavanje o kreativnome pisanju u nastavi njemačkoga jezika pod nazivom „Pisac možeš biti i ti – kreativno pisanje u nastavi“.

Zahvaljujemo našim djelatnicima na sudjelovanju na Međunarodnoj konferenciji i potičemo ih na daljnje bavljenje važnim i aktualnim temama na području obrazovanja.

[više]

Hvala ti, hvala, Ivano, za bajke prekrasan dar

Autor: Josipa Gršetić, 2. 5. 2023. 21:25

Učenica Ella Zlodi osvojila je 1. mjesto na 3. likovno-literarnom natječaju "Hvala ti, hvala, Ivano, za bajke prekrasan dar"

[više]

Noć knjige 2023.

Autor: Anastazija Komljenović, 21. 4. 2023. 20:00

Ove godine prvi put održana je manifestacija Noć knjige u Kravarskom pod nazivom ROBOT U ZAGRLJAJU RIJEČI.

Za Noć knjige pripremili smo četiri radionice u trajanju od 60 minuta. Prvo je održana Radionica robotike i programiranja. Djeca su se upoznala s dijelovima Linijskog robota. Osim toga, predstavljen je uvod u blokovsko programiranje. Cilj radionice je populariziranje robotike među mladima te ih učenjem kroz igru pripremiti za suvremeni tehnološki napredak i rad. Radionicu je vodila iskusna voditeljica robotike i STEM područja Kristina Panižić.

Druga održana radionica je radionica dramsko-scenskih igra i pokreta. Polaznici radionice ušli su u svijet robota koji komuniciraju, opažaju, i što je najvažnije, susreću KNJIGU. To je, uostalom, i tema dramske radionice, a izvedba se u stilu kazališta improvizacije odvijala uz prethodni dogovor grupe. Radionicu je vodila Josipa Gršetić, voditeljica školske dramske sekcije.

Treća radionica vezana je uz e-knjigu. Škola je u projektu "Čitajmo lakše" dobila pristup aplikaciji LEXIE. Pomoću aplikacije kojoj su ugrađene postavke pristupačnosti, susreli smo se s Ivanom Brlić-Mažuranić i njezinim bajkama. Polaznici radionice izabrali su bajku i dizajnirali naslovnicu. Radionicu oslikavanja naslovnice putem digitalnih alata vodila je knjižničarka Anastazija Komljenović.

Posljednja radionica posvećena je umjetnoj inteligenciji. Radionicu u kojoj su polaznici otkrili što je AI, ChatGPT te kako komunicirati, ali i provjeravati informacije koje nam pruža AI, vodio je profesor Petar Brnjilović.

[više]

Književni susret s Enesom Kiševićem

Autor: Anastazija Komljenović, 20. 4. 2023. 18:26

Književni susret održali smo 20. travnja s pjesnikom i glumcem Enesom Kiševićem. U susretu s učenicima pročitani su stihovi, a učenici su imali i niz pitanja za pjesnika. Kišević nam je ispričao i nekoliko zanimljivih priča, a na susretu s Kiševićem naučili smo i zapamtili haiku koji je napisao u čast atletičarki Blanki Vlašić:

Prije skoka uvis,

skakačica ljestvicu

preskače u sebi.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


COVID-19
 
UDŽBENICI ZA ŠK.GOD. 2023./2024.


U privitku se nalazi popis udžbenika i dodatnih nastavnih materijala koji će se u Osnovnoj školi Slavka Kolara, Kravarsko koristiti u školskoj godini 2023./2024. Za svaki razred upisani su udžbenici i nakon toga dodatni nastavni materijal. Roditelji nabavljaju dodatni nastavni materijal a udžbenici će biti nabavljeni sredstvima iz državnog proračuna i učenici će ih dobiti na korištenje na početku nove nastavne godine.

 


 

 

 

 
Natječaji
 

 
 
DOKUMENTI
 

 
Finacijski izvještaji
 
Javna nabava
 
Pristup informacijama
 

© Osnovna škola Slavka Kolara 2008.

POLITIKA PRIVATNOSTI

  

 
Dabar 

 
Korisni linkovi
 
Kalendar
« Siječanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 10. 2013.

Ukupno: 604422
Ovaj mjesec: 3705
Ovaj tjedan: 161
Danas: 161
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Kravarsko / Gajevo 2, HR-10413 Kravarsko / os-skolara-kravarsko.skole.hr / ured@os-skolara-kravarsko.skole.hr
preskoči na navigaciju